Påskehare boller

Sådan en kurvfuld påskehare boller på bordet påskemorgen, er da virkelig både charmerende, kært og hyggeligt.

Jeg har bagt harerne før af en mere brioche-agtig dej. Men fordi jeg er mig, og bare ikke kan lade være med at teste og eksperimentere, har jeg her afprøvet harerne i en mere traditionel bolle/franskbrødsdej. Det kan fint lade sig gøre! Når dét så er sagt, må jeg også indrømme, at harerne bliver flottere og mere jævne i den søde, fede og æggeholdige briochedej. Samtidig er briochedejen noget lettere at trille og forme.

Som en ganske almindelig - lidt mindre fed - bolle til eftermiddagskaffen, synes jeg den almindelige bolle/franskbrødsdej fungerer fint. Harerne ser søde ud og smagen er fin, men igen, det flotteste resultat er helt klart briochedejen. Jeg er ikke i tvivl, til påskebordet vælger jeg briochedejen!

Jeg lister begge opskrifter op, hvis du selv skulle være interesseret i at bage påskeharer ...

Franskbrøds/bolledej

8 pænt store harer
  • 15-20 g gær
  • 25 g smeltet smør
  • 1,5 dl kærnemælk
  • 1,5 dl vand
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 7 - 8 dl hvedemel
  • Rosiner til øjne
Æg til pensling

Hæld vand og kærnemælk i en skål. Rør gæren ud heri og tilsæt det smeltede smør. Rør æg, salt og sukker i blandingen og ælt hvedemelet i dejen lidt af gangen. Hæver lunt og tildækket en times tid.
Derefter formes harerne (vejledning længere nede) på bagepapir og pensles godt med sammenpisket æg. Skal ikke efterhæve.
Bages ca 15-20 minutter ved 180 grader varmluft.

Briochedej

12 -14 harer
  • 25 g gær
  • 1,5 dl lun mælk
  • 4 æg
  • 4 spsk sukker
  • 1/2 tsk salt
  • 10 - 11 dl hvedemel
  • 150 g blødt smør
  • Rosiner til øjne
Æg til pensling

Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det når at blive blødt. Lun mælken i en gryde og rør gæren ud heri (Vær OBS på temperaturen, så mælken ikke bliver for varm). Pisk æg og sukker luftigt og skummende med håndmixeren og bland forsigtigt gær/mælkeblandingen i. Rør salt og mel i dejen og ælt det godt sammen. Derefter æltes det bløde smør i dejen lidt efter lidt.

Hæver lunt og tildækket en times tid. Formes til harer, pensles godt med æg og bages i ca. 15-20 minutter ved 180 grader varmluft. Skal ikke efterhæve ud over den tid det tager at forme harerne

Sådan formes harerne:

Del dejen i i det antal portioner opskriften foreskriver. 
Over halvdelen af hver portion trilles til en lang pølse på ca 25-30 cm. Pølsen formes indefra til en snegl - direkte på bagepladen. Lad lidt af afslutningen stikke ud som forpoter. Tril en lille klump dej til hale og læg den helt tæt op ad "kroppen". Form resten af dejportionen til en tykkere aflang form på ca 7 cm, som lægges øverst på kroppen som hoved. Med en skarp kniv skæres halvdelen af hovedet igennem på den lange led for at forme ører. Skil evt. ørerne lidt fra hinanden. Gentag med resten af dejen. Tilsidst presses en rosin i hver hare som øje. 
Harerne pensles godt med æg og bages.


Kommentarer

  1. Hvor er de skønne. Og sikke en tålmodighed der skal til ;o)
    (Måske det skinner igennem at køkkenet ikke rigtig er mit hobbyrum).

    SvarSlet
    Svar
    1. Ved de første 2 skal man væbne sig med tålmodighed - men så kører det :D

      Slet
  2. Hvor er de bare nuttede! Dem kan man da bare ikke sætte tænderne i...

    SvarSlet
    Svar
    1. Sjovt du siger det. Må indrømme jeg først havde lidt svært ved at give dem kniven. Pludselig var det ikke bare en bolle, men noget kært ... Pudsigt, ikk?

      Slet

Send en kommentar

Dette kunne også interessere dig