Mormor æbleskiver

Jeg har bagt årets første portion æbleskiver. Nu jeg tænker efter, tror jeg faktisk ikke jeg bagte nogen sidste år, heller - det blev vist kun til en enkelt gang æbleskiver sidste år, og det af den færdigkøbte slags. De færdigkøbte er ganske udemærkede, men hånden på hjertet, de hjemmelavede smager altså bare det bedre. Saftige og smørstegte med et strejf af kardemomme og citron.

I dag har jeg haft tidligt fri og dermed tid til at bage. Uvist af hvilke årsager, var det æbleskiverne der blev ved med at spøge.

Både æbleskivepande og opskrift blev derfor gravet frem af gemmerne - og de smagte præcis så skønt og mormor-agtigt hjemmebagt som jeg huskede.
Tænkte jeg ville dele opskriften, hvis I skulle have lyst til selv at bage lækre æbleskiver.

Opskrift på mormor æbleskiver


Rigeligt til 4 personer
  • 5 dl hvedemel
  • 2 spsk sukker
  • 1 1/2 tsk kardemomme
  • 1 tsk natron
  • 1/2 tsk bagepulver
  • 1/2 tsk salt
  • Kornene af en halv vanillestang
  • Revet skal af en hel økologisk citron
  • 3 store æg
  • 5 dl kærnemælk
  • 25 g smeltet smør
Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Del derefter æggene i hvide og blomme, kom henholdsvis blomme og hvide i en skål for sig. Pisk blommerne sammen med kærnemælk, smeltet smør, citronskal og vanillekorn. Pisk derefter æggeblandingen sammen med melblandingen med en håndmixer. Lad dejen hvile en halv time i køleskab og pisk den sammen igen. Pisk æggehviderne godt stive og vend dem forsigtigt i dejen med en dejskraber. Varm æbleskivepanden godt op, kom lidt smør i hvert hul og fyld dej i hullerne (Hæld evt dejen i en kande - det gør det lettere at fylde hullerne i æbleskivepanden). Æbleskiverne vendes bedst med et bambus grillspyd. Bag æbleskiverne færdig på den anden side.
Server straks med flormelis og marmelade.

TIP: Æbleskiverne kan sagtens fryses og genopvarmes i ovn. De er dog flottest runde, hvis de serveres nybagte.

Kommentarer

Send en kommentar

Dette kunne også interessere dig