Farsbrød - Aftensmad, alt i ét fad

Farsbrød er en af de retter jeg holder virkelig meget af at lave. Mulighederne for at variere en forholdsvis enkel ret er utallige. Farsbrød er et kæmpe hit herhjemme - Det har været én af mine pigers yndlingsretter siden de var små og spørger jeg dem i dag, efter forslag til aftensmaden, er jeg næsten sikker på at farsbrød er på ønskelisten.

Jeg bruger en grund opskrift på den mere klassiske forloren hare, som jeg varierer efter køleskabets indhold eller hvad jeg lige har lyst til. Grund opskriften i dette indlæg kan sagtens bruges som den er, til forloren hare, men den er ligeså meget til inspiration, hvor man kan blande præcis de grøntsags-og krydderi kombinationer i farsen, som man bedst kan lide.
I går aftes fik vi farsbrød efter ønske fra den ældste af mine piger. Det skulle være lidt nemt og derfor tilberedte jeg kartofler og grøntsager i samme fad som farsbrødet.

Ønsker man en mere traditionel forloren hare med kogte kartofler og brun sovs, tilberedes farsbrødet i ovnen uden kartofler og grøntsager og lidt vand hældes ved brødet i fadet, inden det puttes i ovnen. På den måde er der noget at lave sovs af. Stegeskyen kan enten jævnes med en meljævning eller en opbagning og farves med lidt kulør. Husk at smide en klat tyttebærmarmelade i, så sovsen får den rigtige "vildt smag" :)

Som variation af den klassiske forloren hare fars, er disse kombinationer blandt mine favoritter, men stort set alt er muligt:
  • Græsk inspireret - fetatern, sorte oliven, revet hvidløg, hakket persille og tomater i tern blandes i farsen. Retten serverer jeg med ovnbagte rosmarin kartofler og tzatziki
  • Italiensk inspireret - oregano eller persille, rød peber i tern, tomater i tern, mozzarella, enten revet eller i tern og revet hvidløg blandes i farsen. Retten serverer jeg somregel med spaghetti i en oste-, fløde- champignonsovs
  • En mere dansk udgave - champignon og bacontern røres i farsen, egner sig fint til "alt i ét fad" med bagte rodfrugter. Forslag: Kartofler, gulerødder, pastinakker, fennikel, rødbeder, skorzonerødder, persillerødder, porrer eller løg
Opskriften herunder kan virke enorm, men da min familie elsker farsbrød, som i virkelig elsker, spiser de som regel mere end normalt af denne ret. Jeg laver derfor rigeligt. Som side gevinst er der også til pålæg dagen efter. Koldt farsbrød på rugbrød smager super godt.

Grundopskrift på farsbrød (Forloren hare)

4-6 personer
  • 600 g hakket svinekød
  • 400 g hakket oksekød
  • 1 pk skiveskåret bacon
  • 1 lille fint revet løg (kan udelades)
  • 2 æg
  • Et skvæt mælk, ca 0,25-0,5 dl
  • 2 spsk hvedemel
  • 1-2 spsk salt
  • peber
  • 2 spsk sennep
  • Evt. rasp
De to slags hakkede kød blandes i en skål og røres først med salt og peber. Tilsæt derefter fintrevet løg. (Ønskes andre grøntsager, ost, krydderier, oliven eller andet i brødet, blandes de i, sammen med løg, æg og mælk) Rør æg og mælk ud i farsen. Rør tilsidst farsen fast med hvedemel. Farsen skal være ret fast for at kunne formes til et brød. Når brødet er formet og sat i et smurt ildfast fad eller en bradepande, smøres det med sennep og drysses evt. med rasp. Bacon skiver lægges over.

De ønskede kartofler, grøntsager og evt. krydderier lægges i fadet omkring farsbrødet. Bland et skvæt olie eller nogle smørklatter med kartoflerne. Bages ca en time ved 175 grader varmluft. Efter bagning drysses kartoflerne med salt.

Jeg brugte kartofler, gulerødder, porrer og fintrevet hvidløg. Serveret med smørsovs.

Rigtig god weekend

Kommentarer

Dette kunne også interessere dig