Grov boller med frugt eller grønt

Min absolut yndlings opskrift på grov boller, der kan varieres i det uendelige. Bollerne er grove, men uden at være så grove at de bliver tørre og tunge.

Disse er bagt med revne æbler, hørfrø og 5 kornsblanding, men mulighederne er utallige. Gennem tiden har jeg afprøvet opskriften med forskellige mel typer samt forskelligt frugt og grønt, bl.a. gulerødder, spinat, kartofler, æbler, squash, pærer og rødbeder (bollerne bliver super flotte med revne rødbeder i)



Opskrift

16 store eller 24 små boller

  • 50 g gær
  • 2 dl lunken vand
  • 2 dl surmælk, enten A38, kærnemælk eller ymer
  • 2 æg
  • 2 store tsk salt
  • 2 tsk honning ell. sukker
  • 2 revne frugter eller grøntsager
  • 1 dl frø/ kerner eks. hørfrø, solsikke ell. græskar kerner
  • 3 dl groft mel eller bageblanding, eks. 5 kornsblanding, havregryn, groft speltmel ell. andet
  • Ca 700 - 800 g hvedemel

Pynt: Sesamfrø, havregryn eller græskarkerner

Rør gæren ud i vandet, tilsæt surmælken, æggene, salt og honning og rør rundt. Skræl frugt/grønt, hvis det er nødvendigt og riv dem (æbler er ikke nødvendige at skrælle), rør i massen, rør derefter frø og groft mel i og tilsidst hvedemel, til dejen stadig er let klistret.
Hæver 1 time.
Ælt dejen igennem med lidt mere mel og form til boller.
Efterhæver en halv time, gerne længere.
Pensles med vand og drysses med pynt.
Bages ved 200 grader varm luft ca 15 min, alt efter størrelsen på bollerne.


Kommentarer

Dette kunne også interessere dig